Nyári észrevételek paprikatermelőknek

kategóriák: Paprika betegségei, Paprika termesztése | 0

Nyári észrevételek paprikatermelőknek

Július elejére érve elmondhatjuk, hogy az idei paprikatermesztési szezon döntő időszakán már valószínűleg túljutottunk.

A szabadföldi termesztésben május elején okoztak álmatlan éjszakákat a kertészeknek gyengébb talajmenti fagyok, azonban komolyabb károkat nem okoztak. Sokkal jobban megviselte a növényeket az ültetést követő időszak sok hideg esővel, és erős – néhol viharos – széllel járó időjárása. A paprikák lesárgultak, fiatal leveleik károsodtak, sérültek, gyökérzetük a hideg talaj miatt csak nehezen indult meg. Június közepére beköszöntött a meleg idő, ekkor a paprikák fejlődése nagyot lendült, így mostanra a takaratlan szabadföldi állományok többségében a növények erőteljesen virágoznak, és ígéretes módon mutatkozik rajtuk kötés is.

Az enyhe tél következtében meglepő dolgokat fedezhetünk föl. Az, hogy az elmaradó előző évi burgonya kihajt, megszokott dolog. Azonban igen meglepő dolog volt számomra, amikor egy paprika tábla szélső sorai között előző évi dohány kisebb-nagyobb gyökérsarjait fedeztem föl. Ezzel együtt bizonyára sok egyéb fagyérzékeny növény, és rovar vészelhette át a telet, átmentve különböző vírus-, baktérium-, és gomba kórokozókat is. Ezért árgus szemekkel kell figyelni növényeinket, hogy meg tudjuk előzni a komolyabb károkat okozó fertőzések kialakulását.

Sajnos mindinkább meggyőződöm arról, hogy a nyugati virágtripsz az ország bármely területén megtalálható állandó kártevővé vált. Kedveli a korai növények közül a borsót. Nagyon szereti a vöröshagymát, ezért mindenütt megtalálhatjuk a hagymák középső leveleit széthajtva. Gyakorta az őshonos dohánytripsszel együtt károsítanak. A hagymát olyannyira szereti, hogy szinte jelzőnövényként használhatjuk a tripsz keresésekor. Erős fertőzés esetén a hagymán is komolyabb mértékű károkat okoznak. Lásd az alábbi képeket.

Tripsz okozta károk
Tripsz okozta károk
Tripsz okozta károk
Tripsz okozta károk

A hagyma és a borsó is június végére már megöregszik annyira, hogy a tripszek számára egyre kevésbé biztosítanak táplálkozási lehetőséget, ezért azok zsengébb növényekre vándorolnak.

A fentiek miatt nem túl szerencsés választás borsó vagy hagyma tábla közelébe ültetni a paprikát, mert előre látható módon szinte leküzdhetetlen tripsz inváziótól fogunk szenvedni a tenyészidő során. A védekezést nagyban nehezíti a szűkös szerválaszték, és a tripszek növényvédő szerekkel szemben gyorsan kialakuló rezisztenciája is.

A következő időszakra kiadott előrejelzések szerint a hőmérséklet, és a páratartalom alakulása kedvező körülményeket nyújt a baktériumos és gombás fertőzések kialakulásához, és az aránylag magas hőmérséklet a rovarok, tripszek szaporodását is segíti! Fel lesz tehát adva a lecke a termesztés során.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük