Milyen paprika fajtát válasszunk?

kategóriák: Paprika termesztése | 0

Január vége felé közeledve egyre sürgetőbb döntések meghozatala adja a termelők számára a legtöbb gondot. A fűtött berendezésben termelők már túl vannak a termelési év szempontjából legfontosabb döntéseken. A fűtetlen fólia alatt termelők többsége már úgyszintén. Azonban sokan még közülük … Tovább olvas»

Védekezés atkák ellen

kategóriák: Paprika betegségei | 0

Korábban  már foglalkoztam az atkák, különösen a takácsatkák kártételével. Most az atkák elleni védekezésről szeretnék néhány gondolatot megosztani, ugyanis az idei évben több helyen is láttam, hogy a takácsatkák gondot okoztak. A paprikatermesztés során a takácsatkák és a szélesatka is … Tovább olvas»

Időjárás

kategóriák: Paprika termesztése | 0

Bizonyára senkinek sem meglepő, hogy a mezőgazdaságból, különösen a kertészetből élők sikereit alapjaiban határozza meg az időjárás, az éghajlat, az éghajlat változása. Igaz ez a szabadföldön, de a zárt termesztő berendezésekben termelőkre nézve is. A hőmérséklet alakulása, a csapadék mennyisége, … Tovább olvas»

Paprika palántanevelési tippek

kategóriák: Paprika palántanevelés | 0

Mostanában több kérdést is kaptam a palántaneveléssel és termesztéssel kapcsolatban. Ezekre a kérdésekre elég nehéz a kérdés feltevőjének, felkészültségének és a körülményeknek az ismerete nélkül röviden válaszolni. Most sem próbálkozom ezzel. Ellenben közzéteszek néhány hasznos oldalra vezető hivatkozást. Az alábbi … Tovább olvas»

Vetőmagok kezelése

kategóriák: Paprika termesztése | 0

Többen érdeklődtek nálam az utóbbi időben, hogy az általunk forgalmazott paprika vetőmagok csávázottak-e, ha igen, akkor mivel. Érdeklődésüknek az oka, hogy biotermesztéssel foglalkoznak, ezért nem használhatnak csávázott vetőmagot. Az ő és mindenki más megnyugtatására tájékoztatok mindenkit, hogy vetőmagjainkat kizárólag NaOH-val … Tovább olvas»

Fertőzött növényi részek megsemmisítésének fontossága

kategóriák: Paprika betegségei, Paprika termesztése | 1

Az elmúlt héten érdekes tapasztalatokra tettem szert. Két, egymástól nagy távolságra élő termelőnél is jártam, és véletlenül mindkettőjüknél az idei évben általam aránylag ritkán látott tünetekkel szembesültem. A tüneteket a paprika baktériumos levélfoltosságáért, levélhullásáért felelős baktérium, a Xanthomonas campestris pv. … Tovább olvas»

Vegyszeres paprikák?

kategóriák: Paprika betegségei, Paprika termesztése | 0

Érdekes évnek nézünk elébe. Március 31-én tele volt a sajtó a Greenpeace által végeztetett paprika vizsgálattal. A Greenpeace állítása szerint 12 vizsgált paprika mintát vettek. Nyolcból összesen 20 féle vegyszert sikerült kimutatni. Két betiltott hatóanyagot mutattak ki egy szentesi mintából, … Tovább olvas»

Tripszek elleni védekezés

kategóriák: Paprika betegségei | 0

Tripszek paprikán című cikkemben ígértem, hogy írok a tripszek elleni védekezésről. A védekezés, ahogy mindenki tapasztalhatta nagyon nehéz. Ennek okát a nyugati virágtripsz életciklusában kell keresnünk. A nyugati virágtripsz fejlődési ciklusa petétől peterakásig nagyban függ a hőmérséklettől, 12 naptól akár … Tovább olvas»

Takácsatka paprikán

kategóriák: Paprika betegségei | 0

Korábban a tripszek leveleken okozott károsításával is foglalkoztam.  Akkor írtam, hogy a levélen előforduló kárkép nagyon hasonlít a takácsatka által okozott tünetekre. Az összehasonlítás kedvéért előkerestem két régebbi fényképet, ami jól mutatja a takácsatka károsításának a levél színén mutatkozó tüneteit, … Tovább olvas»