Takácsatka paprikán

kategóriák: Paprika betegségei | 0

Korábban a tripszek leveleken okozott károsításával is foglalkoztam.  Akkor írtam, hogy a levélen előforduló kárkép nagyon hasonlít a takácsatka által okozott tünetekre.

Az összehasonlítás kedvéért előkerestem két régebbi fényképet, ami jól mutatja a takácsatka károsításának a levél színén mutatkozó tüneteit, illetve a nagyon erős fertőzést.

Az alábbi képen látható, hogy a tünetek a levélerek zugaiból kiindulva a legerőteljesebbek, és a főér mellett, a levélcsúcs felé haladva egyre gyengébbek, szemben az előző cikkben bemutatott tripsz szívogatási nyomokkal, melyeket inkább az erek közötti mezők közepén láthatunk.

Takácsatka okozta károk paprikán
Takácsatka okozta károk paprikán

 

Takácsatka károsításakor a levél fonákán mindig megtalálható a pókhálószerű szövedék, melyben az atkák nagyítóval megfigyelhetőek. Szélsőségesen erős fertőzéskor (a lenti képen látható) az atkák a növény csúcsi részeiről szövedékükön lelógva kisebb-nagyobb csomókat képeznek, és keresik az újabb táplálkozási lehetőséget. Ilyenkor a növények levelei lehullhatnak, és a hajtáscsúcs el is halhat.

Takácsatka okozta károk paprikán
Takácsatka okozta károk paprikán

 

Ajánlom figyelmébe Védekezés atkák ellen című írásomat is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük