Védekezés a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) ellen

kategóriák: Paprika betegségei | 0

A növényi vírusfertőzések ellen a védekezés nagyon nehéz. Mint köztudott, a vírusok önálló anyagcserével nem rendelkező szervezetek, melyek a gazdasejt anyagcseréjét módosítják úgy, hogy az új vírusokat hozzon létre. Sok esetben ez a gazdasejt pusztulásával jár együtt, melyet nagyszámú új, fertőző vírus kiszabadulása követ. Mivel a növények nem az állatokhoz és az emberhez hasonló keringési, és immunrendszerrel rendelkeznek, ezért a vírusok fertőzését még nehezebben tudják legyőzni.

Paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) paprikán
Paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) paprikán

A TSWV elleni védekezést nehezíti az, vírusnak és egyik fő terjesztőjének – a nyugati virágtripsznek – a gazdanövényei igen nagyszámúak (sok dísznövény is!), és egybeesnek, ezáltal a vírus egy már megfertőzött területen gyakorlatilag kiirthatatlan!

A fenti tények miatt a védekezés a palántanevelő, majd a hajtató termesztő berendezések tökéletes gyommentesen tartásával, valamint a tripszek kiirtásával lehet csak eredményes. Amennyiben mégis találunk vírusos növényt, azt minél hamarabb, és minél tökéletesebben el kell távolítani a termesztő berendezésből. Ezt nem könnyű elérni!

A tripszek kiirtását már sokkal nehezebb megvalósítani, ugyanis számukra kedvező hőmérsékleten gyors nemzedékváltású, sok nemzedékes rovar, ezért gyorsan kialakul a növényvédőszerekkel szembeni toleranciája, rezisztenciája, így a vegyszeres kezelés csak korlátozott ideg eredményes. Nehezíti a védekezést a kártevő életciklusa is. Ugyanis vegyszerekkel gyakorlatilag elpusztíthatatlanok a petéi, és a bábjai is, ugyanis a petéket a nőstények a növények szöveteibe rakják, a kifejlett lárvák pedig bábozódni a talajba húzódnak, így növényvédőszerekkel elérhetetlenek. A hőmérséklet változása miatt a tripsz minden fejlődési alakjának a fejlődési ideje tág határok között változhat, ezért a klasszikus 3-4 naponkénti 3-4 ismétléses kezeléssorozatok sem adnak tökéletes eredményt.

Mindezzel együtt a kulcskérdés az állomány tripszmentesen tartása.

A biológiai védekezés – ragadozó atkák, virágpoloskák – kiegészítve Artis készítmény ( http://www.kwizda.hu/artis_ ) beöntözéses alkalmazásával jó eredményt érhetünk el a tripszek ellen.

Tartós eredményt azonban csak a berendezésen kívülről tavasztól kezdve folyamatosan, esetenként nagyobb hullámokban történő tripsz-betelepülések megakadályozásával érhetünk el.

(Nagy létszámú nyugati virágtripsz keres magának új gazdanövényt, életteret a gabonafélék, a borsó (zöldborsó betakarítása) és a hagymafélék elöregedését, érését követően!)

Tapasztalatok szerint a fertőzést csökkenti, de meg nem szünteti a sovány tejsavó 1:1 arányban hígított oldatával történő permetezés is.

A leírtak miatt a TSWV fertőzés bárhol újra és újra felbukkanhat a termesztő berendezésekben, a szabadföldi termesztésről nem is beszélve.

Ajánlom figyelmükbe a következő doktori dolgozat tanulmányozását:
http://phd.lib.uni-corvinus.hu/599/1/Molnar_Andras.pdf

Ugyancsak megemlítem az előző cikkben már ajánlott dolgozatot is:
https://szie.hu//file/tti/archivum/Orosz_Sz_ert.pdf

 

Mik a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) tünetei? Olvassa el cikkemet a témában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük