Tripszek paprikán

kategóriák: Paprika betegségei | 0

Szeptember elején a 2014-es szezonról kijelenthetjük, hogy a paprikatermesztés a növényvédelem sikerességén múlott leginkább.

Komoly kihívást jelentettek a tripszek, a fonálférgek – szabadföldön is. A sok csapadék miatt a szabadföldi állományokat erősen károsította a baktériumos levélfoltosság és a gombás fertőzések miatti gyökérpusztulás is. A fenti okok miatt gyakran még a szűz területre ültetett paprikákat is komoly feladat volt megvédeni, ahol pedig az előző évben is paprika volt, ott szinte lehetetlen.

Tripszek
Tripszek

A tripszek a szabadföldi paprikákat is károsították, ám amit a fólia alatt csináltak, a gyakorlott szakemberek számára is meglepő volt.

A korábbiakban megismert kárképekhez képest erős fertőzésnél a tünetek – ahogy az alábbi képen is látszik – nem a bogyón, a csészelevelek alatti területeken a legfeltűnőbb, hanem a leveleken.

 

Tripsz okozta károk paprikán

 

Első ránézésre a levél felszínén takácsatka fertőzésre emlékeztet, ám amíg azok határozottan az érzugokból indulnak, ezek leginkább az érközi mezők közepén találhatók (a képen fönt, a paprikától kicsit balra). Emlékeztetnek a lisztharmat tüneteire is, azonban a levél színén és fonákán sem jelenik meg a jellegzetes fehér penészgyep. A fonákon viszont jellegzetes szívogatási nyomokat láthatunk, amint az a kép közepén is jól kivehető.

Szeretné tudni, hogy hogyan lehet védekezni a tripszek ellen? Olvassa el Tripszek elleni védekezés című írásomat is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük