Milyen paprika fajtát válasszunk?

kategóriák: Paprika termesztése | 0

Milyen paprikafajtát válasszunk?

Január vége felé közeledve egyre sürgetőbb döntések meghozatala adja a termelők számára a legtöbb gondot. A fűtött berendezésben termelők már túl vannak a termelési év szempontjából legfontosabb döntéseken. A fűtetlen fólia alatt termelők többsége már úgyszintén. Azonban sokan még közülük is, valamint a hideg-tűrő előnövényeket – korai burgonya, retek, saláta, káposztafélék – is termelő, és a szabadföldön gazdálkodó kertészek több szempontot mérlegelve mostanában hozzák meg elhatározásukat. Ezt az elhatározást nagyon sok személyi, technikai, piaci adottság és lehetőség befolyásolja.

Hiszen akinek van ideje és tapasztalata, valamint rendelkezik palántanevelésre alkalmas berendezéssel, annak egészen más dolgokat kell végiggondolnia, mint akinek ezek közül a feltételek közül bármelyik nem, vagy csak korlátozott mértékben áll rendelkezésére. Minden esetben az egyik meghatározó szempont a gazdaságosság kérdése. Ezt az egész év termesztési folyamatát előre figyelembe véve kell hozzávetőleg kikalkulálni, hogy jó döntést hozhassunk. Pontos számítást sok ok miatt nem tudunk végezni, hiszen a gazdálkodás során nagyon sok függ az időjárástól (nagy mértékben növelhetik, de csökkentheti is a költségeket), és a gyorsan változó piaci áraktól.

Jelentős befolyással bír a gazdaságosságra a termeszteni kívánt fajta kiválasztása is. Nem mindegy, hogy egy fajta magja mennyibe kerül, és hogy adott termesztési körülmények között mennyi, és milyen minőségű termést képes hozni.

A fentiek alapján szeretném a paprikát termelni akarók figyelmébe ajánlani a Dunamag Kft paprika fajtáit.

A fehér tölteni való típusból a legkorábbi a Hóvihar F1, ezt követi a Golden Italian F1, valamint a Jumbo Stuff F1.

A Hóvihar F1 fajta nagyon jó fényhiány tűréssel rendelkezik, ezért jó igen korai hajtatásra, akár februári ültetése is tervezhető.

Hóvihar F1 paprika

Golden Italian F1 nagy bogyóméretével hívja fel magára a figyelmet. Fólia alatti termesztésben az egész év folyamán, a tenyészidő végén is darabos, nagy bogyókat nevel.

Golden Italin F1

A legsúlyosabb, legvastagabb húsú fajtánk a Jumbo Stuff F1. A Jumbo Stuff F1 fajta igen jól szerepel nem csak fólia alatt, hanem szabadföldi termesztésben is. Jó a hő- és stressztűrő képessége, kiemelkedő a hozama.

Jumbo Stuff F1 paprika
Jumbo Stuff F1 paprika

Ami minden fajtánkra igaz, hogy megfelelő tápanyagellátás esetén mindegyik igen jó ízű. Úgy tapasztalom, hogy az utóbbi tulajdonság sajnos mostanában szinte csak a család ellátására termelők számára fontos szempont.

Fajtáink bőven teremnek, és a vetőmagjaik ára is kedvező.

 

Újdonságaink közül a kápia típusú Moneymaker F1 fajta az ebbe a típusba tartozó fajták közül bármelyikkel felveszi a versenyt. Tetszetős termései nagyok, vastag húsúak, és jó ízűek. Előnye, hogy zölden is kellemes édes ízű. A fajta bőtermő, és a lombja a termést jól takarja.

Moneymaker F1 paprika

 

Ugyancsak újdonság a Super Greygo F1 paradicsom alakú hibrid is.

Super Greygo F1 paprika
Super Greygo F1 paprika

 

Legújabb hibrid fajtáink a Sweet Ball F1 édes, és a Hot Ball F1 erős almapaprika hibrid.

Sweet Ball F1 paprika
Sweet Ball F1 paprika
Hot Ball F1 paprika
Hot Ball F1 paprika

 

Fontos és jelentős a savanyítási célra nemesített Óriás Cseresznye, valamint választékbővítő jelleggel a Tüzes Piros és Tüzes Sárga fajtánk is.

Óriás Cseresznye paprika
Óriás Cseresznye paprika
Tüzes Piros paprika
Tüzes Piros paprika
Tüzes Sárga paprika
Tüzes Sárga paprika

 

A fentieken túl rendelkezünk több ígéretes új fajtajelölttel is, pl. chili jellegű hibrid paprika, pfefferoni típusú hibrid paprika, stb.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük