Vegyszeres paprikák?

kategóriák: Paprika betegségei, Paprika termesztése | 0

Vegyszeres paprikák?

Érdekes évnek nézünk elébe. Március 31-én tele volt a sajtó a Greenpeace által végeztetett paprika vizsgálattal. A Greenpeace állítása szerint 12 vizsgált paprika mintát vettek. Nyolcból összesen 20 féle vegyszert sikerült kimutatni. Két betiltott hatóanyagot mutattak ki egy szentesi mintából, és csak 4 minta volt vegyszermentes.

http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/664444/150331_paprikaeredmeny.pdf

A hírek szerint egész évben folyamatosan végezni fogják az ellenőrzéseket.

Tehát egyre inkább a biológiai védekezést kell mindenkinek alkalmazni, és nem csak azért, mert megfoghatják a termelőt a hatóságok, hanem azért is, mert a vegyszeres védekezésben alkalmazott hatóanyagokról bizony – sok esetben évekkel később – kiderült, hogy több kárt okoznak, mint hasznot.

Szerencsére a biológiai védekezési eljárások egyre kiforrottabbak, hatékonyabbak és könnyebben elérhetők.

Egyre többféle igazán hatékony megoldást kínálnak egyre több kártevővel kapcsolatban, azonban az alkalmazásuknál figyelembe kell venni többféle szempontot is.

Fontos a kártevők pontos meghatározása, mert a biológiai védekezési módszerek sokszor csak igen kevés, előfordul, hogy csak egy kártevő fajjal szemben hatékonyak.

Meg kell vizsgálni az adott területen végzett kezelések esetleges áthúzódó hatását, valamint mérlegelni kell, hogy más károsítók ellen alkalmazni kívánt védekezések nem semlegesítik-e egymást. (Pl. Lóbogár ellen rovarparazita fonálféreggel (Nemastar) nehéz eredményesen védekezni, ha a növényeket károsító gyökérgubacs fonálférgek ellen hurokvető gombát (Artis) alkalmazunk.)

http://biocont.hu/nemastar-50-millios-kiszereles-hnemas04

http://www.kwizda.hu/artis_

Javaslom, hogy a linkek segítségével megnyitható oldalakat böngéssze át minél alaposabban!

A termelés eredményességében fontos tényező a jó fajtaválasztás is.

A Dunamag Kft 2014-ben elismert Moneymaker F1 kápia paprikafajta eddigi termelői visszajelzések alapján kifejezetten jó választás lehet.

A fajta erős gyökérzetű, stabil szárú, bőven terem. Válla 5-7 cm, hossza 8-12 cm. Színe zölden és pirosra éretten is tetszetős. Kifejezetten jó ízű fajta (zölden is).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük