Paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) paprikán

kategóriák: Paprika betegségei | 0

Az elmúlt időszakban több termelőtől kaptam kérdést számukra ismeretlen tünetek megjelenése miatt. Ezek közül volt, amit meg tudtam nézni. Volt, amiről képet küldtek, és volt, amiről telefonon számolt be a termelő.

Sajnos több esetben a paradicsom bronzfoltosság vírus fertőzése volt a felelős a tünetek kialakulásáért.

https://www.google.hu/search?q=paradicsom+bronzfoltoss%C3%A1g+v%C3%ADrus&newwindow=1&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiU1r7p5KXNAhWIVhQKHcLUC5wQ_AUICCgB&biw=1280&bih=613

A fenti linken a TSWV fertőzés tüneteit lehet sokféle növényen tanulmányozni.

A vírusról, jelentőségéről, és a terjesztésében döntő szerepet játszó tripszekről írt doktori dolgozatot 2012-ben a Szent István Egyetemen Orosz Szilvia, melyet érdemes átolvasni:  https://szie.hu//file/tti/archivum/Orosz_Sz_ert.pdf

Ebben a 14. oldalon olvashatjuk a fertőzés tüneteit:

„2.2.3

A TSWV által okozott tünetek

A fertőzés helyén apró, szabálytalan klorotikus, majd nekrotikus foltok alakulnak ki. A szisztemikus fertőzés gyakran jár általános sárgulással, a levéllemez fakó sárga, majd barnás elszíneződésével, a bronzfoltossággal. A fertőzött levelek kisebbek, nehezebben fejlődnek ki, az ízközök megrövidülnek, a beteg növény csokros külsőt kap. A korai fertőzés jelentős növekedésgátlást, törpülést eredményez. Jellegzetes a csúcsrügy károsodása is, amely palántakorban a csúcsrügy elhalását, majd a növény teljes hervadását, pusztulását eredményezi. A kései fertőzés a növény csúcsi részének pásztorbotszerű ferdülését idézi elő (Gáborjányi et al., 1993).

A TSWV fertőzést tünetmentes gazdanövényeken mutatta ki Latham és Jones (1997), továbbá Mertelik és Mokra (1998).”

A fertőzött paprika növényekről, a kialakult tünetekről én is készítettem képet a mobiltelefonommal, ez nem profi minőségű, de a lényeget megmutatja. Láthatóak a fertőzött tripsz szívogatásának helyén kialakult sárga foltok, majd a vírus hajtáscsúcs irányába történő terjedésének következtében kialakult pásztorbotszerű ferdülése is.

Paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) paprikán
Paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) paprikán

 

Hogyan védekezhetünk a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) ellen? Olvassa el cikkemet a témában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük