Figyeljünk a várható kórokozókra, kártevőkre a paprikán

kategóriák: Paprika betegségei, Paprika termesztése | 0

2014-ben nem ismétlődött meg 2013 hóviharos márciusa, folytatódott a tél enyhe időjárása. Ennek következtében a természet mára bő két héttel előrébb jár a megszokotthoz képest.

Arra kell készülni, hogy az enyhe időjárás következtében a kórokozók és kártevők tömegesen vészelték át a telet. Fokozott tripsz kártételre, valamint gyapottok bagolypille, kukorica-, és akácmoly károsításra kell számítanunk. Ugyancsak gondot okozhat a 2013 őszén többfelé felszaporodott alternária, mely már az első virágok nyílásától fertőzhet, virág elrúgást okozva, vagy lappangó fertőzés alakulhat ki, melynek következtében később magház penészedés uralkodik el a termésben. (TOPAS 100 EC)

A csapadék az elmúlt télen az országban többfelé jóval kevesebb volt, mint a sokévi átlag, így a talaj vízkészlete is aránylag alacsony, ráadásul az enyhe idő hatására ez is gyorsan párolog, fogyatkozik.

Mindent átgondolva az előttünk álló tenyészidő a jelek szerint jelentős kihívásokat tartogat a termelők számára.

Föl kell készülni az egyre szeszélyesebbé váló időjárásból adódó károk megelőzésére, a károk enyhítésére, mind az aszály, mind pedig a hirtelen jött viharokkal, korai fagyokkal szemben.

A késői, illetve nagyon korai fagyok ellen, valamint a légköri aszály ellen is jó védelmet nyújt a mikroszórófejes öntözés.

A folytatást nem láthatjuk előre, ám érdemesnek tűnik szabadföldön igazán korai ültetésre készülni legalább a terület akkora részén, amit késői fagyok esetén fagyvédő öntözéssel meg tudunk menteni.

A korai ültetéssel, jó fajtával szerencsés esetben 2 korábbi, megfelelő fagyvédelemmel pedig 1-2 későbbi szedést nyerhetünk, ezáltal növelve a termelés eredményességét.

A fajtaválasztásnál érdemes lehet figyelembe vennie, hogy a Dunamag Kft. paprikafajtái folyton növő típusba tartoznak, szabadföldi körülmények között is képesek jól megújulni, biztosítva a megnyújtott tenyészidő által lehetővé váló többlet szedéseket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük