Vetőmagok kezelése

kategóriák: Paprika termesztése | 0

Paprika vetőmagok kezelése

Többen érdeklődtek nálam az utóbbi időben, hogy az általunk forgalmazott paprika vetőmagok csávázottak-e, ha igen, akkor mivel. Érdeklődésüknek az oka, hogy biotermesztéssel foglalkoznak, ezért nem használhatnak csávázott vetőmagot.

Az ő és mindenki más megnyugtatására tájékoztatok mindenkit, hogy vetőmagjainkat kizárólag NaOH-val csávázva hozzuk forgalomba. Az így kezelt vetőmag használható biotermesztésben, mert az öblítések után mag felületén maradó elenyésző mennyiségű NaOH a levegő CO2 tartalmával reakcióba lépve a mindenhol megtalálható közönséges nátrium-karbonáttá (sziksó, mosószóda) alakul, amely anyag a biotermesztés szempontjából közömbös anyagnak számít.

A fentiek miatt nyugodtan ajánlom vetőmagjainkat minden biotermesztést folytató, vagy azzal kacérkodó termelő figyelmébe.

Az érdeklődőkkel folytatott beszélgetésekből szerzett információkból tudom, hogy a vetőmagok beszerzése számukra sokszor komoly gondot okoz, ezért sokan saját magfogással fedezik a vetőmag szükségletüket. Ez hibrid fajták esetén nem járható megoldás! Azonban mégis szeretném a figyelmükbe ajánlani az alábbi doktori disszertáció téziseit:

VETŐMAGKEZELÉSRE ALKALMAS ANYAGOK ÉS ELJÁRÁSOK VIZSGÁLATA AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSBAN:

http://phd.lib.uni-corvinus.hu/444/2/tobias_andrea_thu.pdf

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük