Többen érdeklődtek nálam az utóbbi időben, hogy az általunk forgalmazott paprika vetőmagok csávázottak-e, ha igen, akkor mivel. Érdeklődésüknek az oka, hogy biotermesztéssel foglalkoznak, ezért nem használhatnak csávázott vetőmagot.
Az ő és mindenki más megnyugtatására tájékoztatok mindenkit, hogy vetőmagjainkat kizárólag NaOH-val csávázva hozzuk forgalomba. Az így kezelt vetőmag használható biotermesztésben, mert az öblítések után mag felületén maradó elenyésző mennyiségű NaOH a levegő CO2 tartalmával reakcióba lépve a mindenhol megtalálható közönséges nátrium-karbonáttá (sziksó, mosószóda) alakul, amely anyag a biotermesztés szempontjából közömbös anyagnak számít.
A fentiek miatt nyugodtan ajánlom vetőmagjainkat minden biotermesztést folytató, vagy azzal kacérkodó termelő figyelmébe.
Az érdeklődőkkel folytatott beszélgetésekből szerzett információkból tudom, hogy a vetőmagok beszerzése számukra sokszor komoly gondot okoz, ezért sokan saját magfogással fedezik a vetőmag szükségletüket. Ez hibrid fajták esetén nem járható megoldás! Azonban mégis szeretném a figyelmükbe ajánlani az alábbi doktori disszertáció téziseit:
VETŐMAGKEZELÉSRE ALKALMAS ANYAGOK ÉS ELJÁRÁSOK VIZSGÁLATA AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSBAN:
http://phd.lib.uni-corvinus.hu/444/2/tobias_andrea_thu.pdf
Vélemény, hozzászólás?