A 2014-es év tapasztalatai

kategóriák: Paprika betegségei, Paprika termesztése | 0

2014-es évi feljegyzéseimet rendezve megállapítottam, nehéz év áll mögöttünk.

A gondok jelentős részének okát az időjárásban kell keresnünk. Mivel nem volt igazán komoly telünk, olyan kártevők, és kórokozók is fejtörést okoztak sok paprikát termelőnek, amikkel csak ritkán lehet találkozni.

A fonálférgek fűtetlen fóliákban és szabadföldön is jelentős terméscsökkenést okoztak, erős uborkamozaik fertőzés jelentkezett, majd a sok csapadék miatt szokatlanul erős baktériumos levélfoltosodás járvány okozott lombveszteséget, terméscsökkenést. A nyár vége felé az alternáriás és botrítiszes fertőzések voltak igen sok állományban nagy arányban jelen.

A fentiek miatt annak, aki paprikát akar termelni, fokozott figyelemmel kell lennie a következő évi területek megválasztására, előkészítésére, mert egy enyhébb tél esetén 2015-ben még több növényvédelmi gond lehet. Feltétlenül alkalmazni szükséges a talajélet szempontjából hasznos baktérium és gomba készítményeket! Ezek segítenek a kórokozók és kártevők leküzdésében, az egészséges növényállomány és a magas termés elérésében.

Fel kell használni a téli időt a szakirodalom tanulmányozására, a kórokozók, és kártevők tüneteinek, és a védekezés lehetőségeinek a megismerésére, hogy az tünetek megjelenésekor, de még inkább megelőző jelleggel eredményesen tudjunk beavatkozni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük