Gondolatok a biológiai védekezésről

kategóriák: Paprika betegségei, Paprika termesztése | 0

Gondolatok a biológiai védekezésről

Az időjárás az ország jelentős részén a nyár folyamán továbbra is szinte szélsőségesen változatos maradt.

Ezzel együtt a növények a legtöbb helyen rohamosan fejlődtek, és mostanra tűrhetőnek mondható állományok alakultak ki, melyeknek az állapota inkább a gazda gondosságát, szakértelmét jelzi, mint az időjárási körülményeket.

Az általam látott fűtetlen fóliás állományokban (de már néhol a talajtakarással termelt szabadföldi állományokban is) az idei évben komoly fonálféreg károsítási tünetekkel találkoztam. Gyengén fejlődő, fonálférgek által károsított gyökérzet pedig nem képes ellátni a növényt az optimális fejlődéshez szükséges mértékben vízzel és tápanyagokkal. Ennek következménye a kevesebb és gyengébb minőségű termés!

Erős tripsz fertőzést szerencsére csak néhány helyen láttam, annak ellenére, hogy a vegyszeres védekezés egyre nehezebb a kialakuló rezisztencia, és az eleve kicsi növényvédőszer hatóanyag-választék miatt. Igaz viszont, hogy örvendetesen terjed a biológiai védekezési módszerek alkalmazása.

A védekezést nagyban segítheti annak az alapvető igazságnak a figyelembe vétele, hogy mindennek megvan a maga ellensége, mitöbb nem is csak egyféle! Szerencsére igaz ez a paprikát (és más haszonnövényeket) megtámadó kártevőkre és kórokozókra is.

A hangsúlyt arra szeretném helyezni, hogy nem csak egyféle ellensége van a haszonnövények károsítóinak, hanem többféle! A kémiai védekezés során használt vegyületek hosszabb időn keresztül történő alkalmazásának veszélyeit felismerve sok hatóanyagot kivontak a forgalomból, ezáltal lendületet kapott a biológiai védekezés többféle lehetőségének, kutatása, módszerének kidolgozása. Ugyanúgy ahogy a paprikát is többféle rovar, számos baktérium és kórokozó gomba, valamint vírusbetegségek is károsíthatják, és emellett a gyomnövények is elvehetik az életteret, fényt, vizet és tápanyagokat előle, a növényi kártevőknek és kórokozóknak is változatos ellenségeik vannak.

A fentebb leírtakból következően a kutatások több irányba is elindultak. Igyekeznek megtalálni a leghatékonyabb, és könnyen kezelhető, szaporítható, alkalmazható ragadozó rovarokat. Keresik a növényvédelemben jól alkalmazható kórokozókat megtámadó és elpusztító gombákat, és baktériumokat. Ezek mellett keresik azokat a mikroorganizmusokat, melyek a talajt a kártevők, és kórokozók számára kedvezőtlenné alakítják, ugyanakkor a termesztett növények számára kedvezővé teszik.

A kutatások eredményeként már többféle készítmény elérhető, kipróbálható. Ezeket – úgy gondolom – tényleg érdemes kipróbálni, mert nekem is volt szerencsém találkozni fonálférgek és tripszek ellen hatásos baktérium készítménnyel. Léteznek a talajban található szerves anyagok lebontását gyorsító készítmények; de vannak a talaj tápanyag tartalmát más módon növelő készítmények is. A gombabetegségek, illetve rovarok ellen alkalmazható hiperparazita gombák felhasználásával is állítottak elő különféle termékeket.

A biológiai növényvédelem szerepét az előzőekben vázoltakon túl az is növeli, hogy biológiai készítmények alkalmazása esetében a munkaegészségügyi, illetve élelmezés egészségügyi várakozási időre nem kell tekintettel lenni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük