Szokatlan áprilisi kihívások a paprikatermesztésben

kategóriák: Paprika termesztése | 0

2013 áprilisa szokatlan időjárású márciust követően érkezett el. Március közepén több hullámban kaptunk igazi téli időt, sok hóval, viharos széllel, és kemény hidegekkel. A sok havat bőséges esők mosták el szokatlanul gyorsan. Ez a rendkívüli időjárás csaknem az ország egész területét sújtotta.

Ennek következménye, hogy bármerre indulunk az országban, mindenfelé belvizes területeket láthatunk. A tavaszi talajmunkákat szinte még sehol sem lehetett elkezdeni, és a sok lehullott csapadék miatt az is bizonytalan, hogy mikor nyílik erre mód. Ebből a szempontból a homokosabb talajokon gazdálkodók kedvezőbb helyzetben vannak.

A fentebb leírtak miatt a paprika termesztésével foglalkozóknak komolyan fájhat a fejük, hiszen a palántanevelést – minden eddigi tapasztalat alapján – március közepén meg kellett kezdeni. Március 15-re sokan már elvetették a magokat, többeknél az időjárás miatt hiányosabb lett a kelés, és a borús, fényszegény időjárás miatt a palánták gyöngék, megnyúltak, a palántadőlésre fogékonyabbak. (A palántadőlés elleni védekezés új lehetőségéről az előző hírlevelemben már írtam.)

Ezzel együtt most úgy tűnik, hogy sok termelő nem fogja tudni előkészíteni a területét az ültetésre akkorra, amikorra a palánták fejlettsége optimális lesz. Valószínű, hogy elég sokan hoznak olyan döntést, hogy az idén lemondanak a paprika termesztéséről.

Komoly dilemma, hogy túlfejlett, elvénült palántát ültessünk-e, annak minden hátrányos kockázatával együtt, vagy próbáljuk meg szerencsésebb termelő társainknak eladni a palántánk egy részét már most előre. Amennyiben sikerül, nagyon gyorsan vessük újra a szükséges mennyiséget. Későinek tűnhet április közepén vetni a paprika magját, azonban kicsit kedvezőbb, napos időjárás esetén május 25-re nevelhetünk ültethető palántát, (ekkorra remélhetőleg a talaj is ültetrésre alkalmassá válik). Ez persze komoly többlet költség, amit kedvező árfekvésű paprikamag beszerzésével elviselhetőbbé tehetünk.

A Dunamag Kft. egy palántára vetítve 8-9 Ft-os áron kínálja szabadföldi és fóliás termesztésre is alkalmas töltenivaló, paradicsom alakú, almapaprika és egyéb hibrid fajtáinak vetőmagját.

Az időjárás által kényszerített késői vetés vagy újravetés hátrányait kiküszöbölendő pl. jó szívvel tudom ajánlani koraiságukkal kitűnő fehér, tölteni való hibrid paprikafajtánkat: a Jumbo F1-et szabadföldre, valamint a Hóvihar F1-et fólia alatti termesztésre. Ez a két hibrid fajta a legkorábbi a Dunamag Kft. kínálatából, melyeknek kissé rövidebb tenyészideje valamelyest ellensúlyozhatja a késői vetés hátrányait.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük