Előretekintés a paprikatermelés kezdéséhez

kategóriák: Paprika termesztése | 0

Előretekintés a paprikatermelés kezdéséhez

Igazán változatos időjárású tenyészidő áll mögöttünk. Szabadföldön paprikát termelők számára a tenyészidő bő 3 héttel rövidebb lett a késői tavaszodás, és a szokatlanul korán érkezett őszi fagyok miatt. A korai fagyok azoknak a fólia alatt termelőknek, akik meg tudták védeni a növényeiket, némi bizakodásra adott okot az árak alakulásával kapcsolatban.

A csapadék országunk méretéhez viszonyítva időben és térben szélsőségesen változékonyan érkezett.

Az időjárás szélsőségei az előrejelzések szerint gyakoribbá válhatnak.

A következő termelési szezonra készülve át kell gondolni, hogy a szélsőséges időjárásnak milyen következményei lehetnek, azok károsító hatásai milyen megoldásokkal mérsékelhetők. Fontos az öntözés korszerűsítése, de ezzel együtt a szokatlanul nagy mennyiségű csapadék elvezetésére is fel kell készülnünk.

Az időjárás változásának következtében számunkra eddig ismeretlen kártevők, és kórokozók megjelenésével is számolnunk kell. Ezért ajánlatos tájékozódnunk, hogy időben megismerjük a lehetséges kár- és kórképeket, hogy felismerve azokat, a lehetőségekhez mérten tudjunk ellenük védekezni.

Az új kártevők és kórokozók veszélyességét fokozza az, hogy természetes ellenségeik nélkül, korlátlanul szaporodhatnak, s emiatt váratlan és óriási károkat okozhatnak. Különösen behurcolt károsítók esetében fordulhat elő, hogy eredeti élőhelyükön jelentéktelen, észrevétlen rovarok, vagy gombák új élőhelyre kerülve veszélyes károsítóvá válhatnak. Ezeket felismerni lényegesen nehezebb, mint a terjeszkedő, délebbről vándorló károsítókat, ráadásul a terjeszkedő fajokat kis késéssel ugyan, de természetes ellenségeik követik, segítve a termelők munkáját.

Termesztésünk eredményességét segíti, ha a kártevőknek, és kórokozóknak búvóhelyet adó növényi maradványokat lehetőleg eltávolítjuk, vagy lebomlásukat elősegítjük, így téve védtelenebbé a károsító élőlényeket. A lebomlást segíti az érett szervestrágya alkalmazása, hiszen ebben sok a tápanyag. A szervestrágyában nagy számban találhatóak a szervesanyagok lebontását végző mikróbák is, melyek a talajéletet fokozva, segítik a tápanyagok hasznosulását. Ha nem tudunk jó minőségű szervestrágyához jutni, jó megoldás lehet a szárított, granulált szervestrágya bedolgozása, de a baktériumtrágyák alkalmazása kiegészítve nitrogén adagolással ugyancsak megfelelő eredményt hozhatnak.

Át kell gondolnunk az értékesítési lehetőségeinket, és lassan meg kell rendelni a következő évben termelni kívánt növények vetőmagvait. Tájékozódni kell az általunk még nem ismert fajtákról ismerőseinktől, az internetről, vetőmagos cégek honlapjáról, és minden évben tapasztalatot kell szerezni újabb fajtákról, ki kell próbálni a jónak tűnőket. A piac igénye, az időjárás, a felhasználható növényvédőszerek köre, az alkalmazható tápanyagok és a technológiai módszerek termesztési fogások is folyamatosan változnak.  Ezért előfordulhat az is, hogy általunk korábban már kipróbált és valamiért mellőzött fajta a megváltozott körülmények között sokkal gazdaságosabban termeszthető, mint más fajták.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük