Teendők március közepén paprikatermelőknek

kategóriák: Paprika termesztése | 0

Március közepén már minden termelő határozott tervekkel rendelkezik az előttünk álló termelési szezonnal kapcsolatban. Eldöntötte, hogy mit mikor és hova fog ültetni, és azzal kapcsolatban is vannak elképzelései, hogy miként értékesíti a megtermelt árut.

A fentebb leírtak miatt most a termelést eredményesebbé tevő részletek megalapozása, megvalósítása a legfontosabb teendő.

Végig kell gondolni, hogy a termesztés során milyen műtrágyákra, növényvédőszerekre, gyomirtókra lesz szükség, és azt a lehetőségekhez képest célszerű be is szerezni.

A paprika gyomirtására használható szerek választéka korábban sem volt nagyon bőséges, azonban az elmúlt években még ezekből is kivontak néhányat.

A paprikában engedélyezett gyomirtó szerek a következők: Command 48 EC (I. forg. kat.), Devrinol 45 F (III. forg. kat.), PANTERA 40 EC (fűszerpaprika; II.forg. kat.), PALADIN (egyszikűek ellen, III. forg. kat.), Select Super (egyszikűek ellen, pritamin és fűszerpaprika, II. forg. kat.), Pendigan 330 EC (STOMP 330 III. forg. kat.)

A gyomirtó szerek alkalmazása fokozott körültekintést igényel, használatukkal kapcsolatban érdemes kikérni növényorvos tanácsát!

A paprika vegyszeres gyomirtása kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy a paprika növény gyökere szereti a rendszeresen lazított, levegőztetett talajt. A talaj szükséges lazítása, kapálása, kultivátorozása során a gyomok jelentős része elpusztul. Ugyan ekkor a gyomirtószerrel kezelt talajt megbolygatva felszínre kerülnek gyommagok, melyeknek lehetőségük nyílik a kikelésre. Ezért megfontolandó, hogy milyen esetben alkalmazzuk egyáltalán a jelentős költséggel járó vegyszeres gyomirtást.

A gombaölő szerek választéka lényegesen bővebb, ráadásul a Bayer Previcur Energy (II. forg. kat.) néven egy újabb szerkombinációt is a termelők rendelkezésére bocsátott, mellyel hatékonyan védekezhetünk a talajon át fertőző, palánta pusztulást, palántadőlést okozó gombabetegségek ellen.

( http://www.bayercropscience.hu/webset32.cgi?BayerCrop@@HU@@382@@GOOGLEBOT )

A rovarkártevők elleni védekezést nehezíti a jelentősen lecsökkentett szerválaszték, a szerek kifáradása, az újabb kártevők megjelenése, illetve egyes kártevők fokozott szaporodása az éghajlat változása miatt. Jó hír, hogy azért újabb szerek is kerülnek forgalomba. Ilyen a szívó kártevők ellen alkalmazható, kétirányú szisztemikus hatással rendelkező MOVENTO is, amely I. forg. kategóriás, és az idén még csak almában, körtében, és káposztafélékben alkalmazható. A hírek szerint jövőre már a paprika termesztésével foglalkozóknak is hasznos segítője lesz. A szer a gyártó cég szaktanácsadóitól származó információk szerint a levéltetvek, pajzstetvek, vértetvek, levélbolhák, liszteskék mellett hatékonyan pusztítja a tripszeket is. (Káposztánál a fej belső levelei közé bújt tetveket és tripszeket is el tudja pusztítani) ( http://www.farmit.hu/partnerek-szakmai-cikkei/kerteszet/movento-uj-rovarolo-szer-szivokartevok-ellen-vege-bujocskanak )

Műtrágyák közül leghamarabb a gyökér fejlődését segítő magas foszfor tartalmú starter műtrágyákra lesz szükségünk, azonban a későbbiek során a paprikának nagyobb mennyiségben lesz szüksége nitrogén és kálium tápanyagokra is. Az egyre dráguló műtrágya árak mellett a környezetvédelmi szempontok is indokolják, hogy a növények számára szükséges mennyiségnél több tápanyagot ne juttassunk ki. A szükséges műtrágya mennyiségét talajvizsgálatra alapozott szaktanácsadás segítségével számíthatjuk ki.

A 2013-as év az eddigiek alapján kedvezőbbnek tűnik a talajok csapadékkal való ellátottsága vonatkozásában, mint a 2012-es, azonban az idei évben is egészen biztosan szükség lesz öntözésre, ezért célszerű a berendezéseket végig nézni, ha szükséges megjavítani, az előző évi tapasztalatok alapján szükséges változtatásokat végrehajtani.

Igaz ugyan, hogy azzal kezdtem, hogy minden termelő határozott tervekkel rendelkezik, azonban még mindig érdemes eddig még nem ismert, az adott termelőnél még nem kipróbált fajták magját beszerezni, a termelésnél helyet biztosítani a megismerésük érdekében, hiszen az éghajlat is és a piac igényei is változnak. A termelés során ezekhez a változásokhoz kell alkalmazkodnunk, hogy hosszú távon is eredményesen tudjunk termelni.

Van néhány olyan új és kevésbé ismert fajta és fajtatípus, amelyekkel érdemes megismerkedni és kipróbálni. Ezek a fajták a Dunamag Kft-től megrendelhetőek.

A fehér tölteni való paprika fajtákból fóliás termesztésre, szabadföldi termesztésre három jóízű és bőven termő fajtát ajánlunk: Jumbo Stuff F1, Golden Italian F1, Hóvihar F1.

A fehér blocky fajtatípusban: Sárga Madár F1 sárgára érő, a Fehér Holló F1 pirosra érő.

Almapaprikák közül a Hot Ball F1 csípős hibrid, Sweet Ball F1 édes hibrid.

Bogyesz típusban a Bogyi F1-et ajánljuk fólia alá és szabadföldre is.

Kápia típusban a jól szereplő Moneymaker (Szuper Zöld) F1 mellett a Giant Sweet Italian F1 nagyméretű kápiát ajánljuk kipróbálásra.

Paradicsom alakú típusban a Super Greygo F1 akár fólia alatt vagy szabadföldön is kitűnő.

Cseresznyepaprikában az Óriás Cseresznye mellett kipróbálható a csípős cseresznye hibrid és az édes cseresznye hibrid.

Jalapeno típusban – amit sokan mexikói paprikának ismernek – egy sötétzöld különlegesen csípős fajta, a Jalapeno Met F1 rendelhető.

A chili kategóriában egy hosszabb típust ajánlunk kipróbálni, fajta neve: Krimzon Chili F1.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük