Időjárás

kategóriák: Paprika termesztése | 0

IdőjárásBizonyára senkinek sem meglepő, hogy a mezőgazdaságból, különösen a kertészetből élők sikereit alapjaiban határozza meg az időjárás, az éghajlat, az éghajlat változása.

Igaz ez a szabadföldön, de a zárt termesztő berendezésekben termelőkre nézve is. A hőmérséklet alakulása, a csapadék mennyisége, és tenyészidőszakon belüli eloszlása, intenzitása, formája, halmazállapota, a fény mennyisége, intenzitása meghatározza, hogy adott területen eredményesen és gazdaságosan termelhető-e egy növényfaj, fajta. Befolyásolja a területen előforduló kórokozók és kártevők megjelenését, kártételük mértékét.

Az idei tenyészidőben az enyhe tél miatt a kártevőkkel, kórokozókkal gond lehet, és bár jelenleg az ország egész területén telítetthez közeli a talajok vízkészlete, egészen bizonyos, hogy a későbbiekben szükség lesz az öntözésre.

A gazdálkodók számára nyújt igen hasznos információkat az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának, a www.met.hu-nak agrometeorológiai aloldala, a

http://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/

Itt elérhetők az összes fontos adatok abszolút értékben megadva is és a sokéves átlaghoz viszonyítva is, segítve a termesztéssel kapcsolatos döntések meghozatalát, ezért szerintem érdemes rendszeresen felkeresni.

Például jól látható a talajhőmérsékleti értékeket  ( http://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/talaj/ ) megnézve, hogy az ország déli területein a talaj felső 5 cm-es rétegében már március 30-án elérte a 10 fokot a talajhőmérséklet átlagértéke. Ennek alapján egyértelműen gyorsítani kell a vetéseket, mind szabadföldön, mind pedig a palántanevelőkben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük