Indulási javaslatok paprikatermesztéshez

kategóriák: Paprika termesztése | 0

Indulási javaslatok paprikatermesztéshez

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az idei évben a télnek már nagyjából vége. Ezt látszanak igazolni a hosszú távú előrejelzések is, – bár ezek még ma sem teljesen tévedhetetlenek – melyekben fagypont alatti hőmérsékletet sem igazán ígérnek a következő 30 napra. Bízzunk benne, hogy nem fog megismétlődni az elmúlt év változatos és változékony időjárása.

Termelőkkel beszélgetve azt tapasztalom, hogy sokan még mindig nem döntöttek arról, hogy pontosan mit is termeljenek. Pedig ha tényleg korai tavaszodás lesz, akkor bizony gyorsan kell dönteni! Nekik segíthet az az információ, hogy a 2014-es évben talán érdemesebb lehet melegigényes zöldségféléket – paprika, paradicsom, uborka – termelni, mert az előző év októberének elején fellépő erős fagy jelentős kiesést okozott a feldolgozók, savanyítósok alapanyag ellátásában. Ez információim szerint elsősorban a biológiai érettségben szedhető paprikánál – paradicsom alakú, kápia, és fűszerpaprikánál – volt a legjelentősebb.

Ugyancsak alapanyag hiány jelentkezett a cseresznye-, alma-, és más savanyítási típusú paprikákból, tehát a feldolgozók kevesebb betárolt termékekkel rendelkeznek, ezért valószínűleg élénkebb lesz a kereslet az előbb említett fajtatípusokból.

Tovább árnyalja a helyzetet, hogy – amint azt már januárban is említettem – több fajta vetőmagjából is szűkösebb készlet áll rendelkezésre, ugyancsak az időjárás következtében.

A Dunamag Kft feldolgozási, savanyítási célra nem hibrid fajtákból ajánlja az Óriás Cseresznye fajtát, hibrid (F1) fajtáink közül az almapaprika hibridjeinket: Sweet Ball F1 és a Hot Ball F1 fajtákat.

A fentieken kívül kipróbálásra tudunk magot biztosítani több új cseresznye típusú hibridünkből.

Különlegességünk a fehér cseresznyepaprika hibridünk, de rendelkezünk korlátozott mennyiségben édes cseresznyepaprika hibrid vetőmaggal is.

Ugyancsak ki tudjuk szolgálni a megrendeléseket tölteni való, paradicsom alakú, valamint kápia típusú paprika fajtáink vetőmagjával is.

Vetőmagjaink mindegyike csávázott NaOH-val. Ezen kívül más vegyszeres kezelést nem kapott.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük