Jó tudni paprika témában

Sokan most kezdik az idei palántanevelést, ezért szeretném Önnel megosztani egy megfigyelésemet, melyet a következő videón tekinthet meg:

 

A felvételt egy tablettel készítettem, így sajnos nem a legjobb minőségű, de a lényeget – remélem – megmutatja.

Egy ismerős termelőnél jártam, és nála merült föl, hogy a tűzdelési anyagában változó számban, de összességében sok kan, hajtáscsúcs nélküli palánta van. Közelről alaposabban szemügyre véve föltűnt, hogy a fiatal növények közül tényleg soknak nincs fejlődő hajtáscsúcsa. Ezzel együtt a fejlődésben lévő, épnek látszó növénykék legfiatalabb levelei, és részben a szára is vízzel telített, üveges.

A növényi szöveteknek is elengedhetetlenül szükségük van az életfolyamataikhoz a levegő oxigénjére. Ehhez a sejtek között járatokból jutnak hozzá. A megfigyelt jelenség tartósabb fennállása esetén az érintett szövetek megfulladnak, elpusztulnak.

A tüneteket a megfigyelés helyén az váltotta ki, hogy a talaj fűtött, meleg talajból a gyökerek több vizet vettek fel, mint amit a borongós, hűvös időjárás miatti elégtelen szellőztetés hatására kialakult páratelt levegőben a levelek képesek voltak elpárologtatni. A levegő fűtését biztosító csövek közelében a tünetek csak elvétve jelentkeztek, és a különböző fajták eltérő érzékenységet mutattak. (Ennek oka a különböző fajták gyökereinek eltérő vízfelszívó képességében, illetve légzőnyílásainak sűrűségében és méretében keresendő).

Tehát a palántanevelés során nagyon figyelni kell a szellőztetésre, a fűtésre, vagy legalább a levegő ventilátorral történő mozgatására, keverésére.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük